kozulwright7_ Gabriele Holtermann GordenPacific PressLightRocket via Getty Images_protest Gabriele Holtermann Gorden/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Naar een mondiale Green New Deal

GENÈVE – De “Green New Deal” (GND) die door progressieven in de Verenigde Staten wordt voorgesteld kan niet louter op eigen kracht worden verwezenlijkt. Om de klimaatverandering en de ongelijkheid tegelijkertijd aan te kunnen pakken zullen alle landen het eens moeten worden over nieuwe regels voor internationale samenwerking.

Tien jaar geleden werd een begin gemaakt met een dergelijke vorm van heroverweging. In april 2009 kwam de G20 in Londen bijeen en beloofde zij een gecoördineerde reactie op de mondiale financiële crisis te zullen geven, gevolgd door een toekomst van robuustere groei. In december van datzelfde jaar stelden de wereldleiders op een top in Kopenhagen, onder auspiciën van de Verenigde Naties, grote beperkingen van de koolstofdioxide-uitstoot in het vooruitzicht, om de opwarming van de aarde te beperken tot 2° Celsius boven pre-industrieel niveau.

De eerste conferentie eindigde met de aankondiging van de Britse premier Gordon Brown van een “nieuwe wereldorde”, gegrondvest op “een nieuw progressief tijdperk van internationale samenwerking”; de tweede eindigde in wanorde. Toch is achteraf gezien de valse hoop op zo'n “nieuw progressief tijdperk” het grotere obstakel voor een veilige en stabiele toekomst gebleken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/dSeBOfmnl