Pregnant women Cameroon Pers-Anders Pettersson/Getty Images

Donald Trumps “vrouwtjes”

NEW YORK – Een nonprofit-organisatie voor de vrouwengezondheidszorg in Kenia staat voor een onmogelijk dilemma. The Kisumu Medical and Education Trust (KMET) ontvangt jaarlijks $200.000 van de regering van de Verenigde Staten om artsen te trainen in het behandelen van postnatale bloedingen. De KMET krijgt ook geld van Europese donoren en uit andere bronnen om uitgebreide gezondheidszorgdiensten rond de voortplanting te verzorgen, inclusief abortusadviezen. Na de recente “executive order” van de Amerikaanse president Donald Trump, waarmee hij de zogenoemde “global gag rule” nieuw leven inblies en uitbreidde, zal de KMET – evenals vele andere organisaties – moeten kiezen tussen verschillende levensreddende programma's.

De “global gag rule”, die officieel te boek staat als het Mexico City-beleid, verhindert dat officiële Amerikaanse ontwikkelingshulp terechtkomt bij niet-Amerikaanse organisaties die enigerlei abortusdiensten aan vrouwen bieden – ook al gaat het louter om informatieverstrekking of verwijzingen – ongeacht de manier waarop deze diensten zijn gefinancierd. Organisaties die pleiten voor betere toegang tot abortus in hun eigen land zijn ook uitgesloten van Amerikaanse hulp.

Dit betekent dat, als de KMET abortusdiensten blijft aanbieden aan vrouwen in Kenia, waar 30 tot 40% van alle ziekenhuisopnames van vrouwen verband houdt met onveilige abortussen, zij de financiering zal verliezen die zij nodig heeft om het evenzeer levensreddende werk te verrichten van het onderrichten van artsen hoe te moeten omgaan met complicaties die kunnen optreden bij geboorten. Het doet er niet toe dat het moedersterftecijfer in de hele regio extreem hoog is. Welke optie zij ook kiest, de KMET zal zich gedwongen zien de gezondheidszorgdiensten te kortwieken in regio's waar zij de voornaamste aanbieder is.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/cFQ015u/nl;

Handpicked to read next