stiglitz287_NIPAH DENNISAFP via Getty Images_covax Nipah Dennis/AFP via Getty Images

Mondiaal herstel is alleen mogelijk als alle landen worden geholpen

NEW YORK – De Verenigde Staten verwachten tegen Onafhankelijkheidsdag (4 juli) ʻonafhankelijkheid te kunnen vierenʼ van COVID-19, wanneer vaccins beschikbaar zullen zijn voor alle Amerikaanse volwassenen. Maar voor veel ontwikkelingslanden en opkomende markten is het einde van de crisis nog lang niet in zicht. Zoals we aantonen in een rapport voor de Commission on Global Economic Transformation (commissie voor wereldwijde economische transformatie) van het Institute for New Economic Thinking (INET), is het voor een snel wereldwijd herstel nodig dat álle landen zich onafhankelijk kunnen verklaren van het virus.

Omdat het coronavirus muteert, loopt iedereen gevaar zolang het ook maar ergens ter wereld blijft gedijen. Het is dus van cruciaal belang dat vaccins, persoonlijke beschermingsmiddelen en therapeutische middelen zo snel mogelijk overal ter wereld worden verspreid. De huidige beperkingen in het aanbod, voorzover zij het gevolg zijn van een slecht opgezet internationaal stelsel van intellectuele eigendom, zijn in wezen kunstmatig.

Hervorming van het intellectuele eigendomsrecht in het algemeen had al lang moeten plaatsvinden, maar wat nu het dringendst nodig is, is opschorting of bundeling van de intellectuele eigendomsrechten op producten die nodig zijn voor de bestrijding van COVID-19. Veel landen pleiten hiervoor, maar lobbyʼs uit het bedrijfsleven in de geavanceerde economieën hebben zich hiertegen verzet, en hun regeringen zijn bezweken voor deze bijziendheid. De opkomst van het ʻpandemisch nationalismeʼ heeft een aantal tekortkomingen in de wereldhandels-, investerings- en intellectuele eigendomsregimes aan het licht gebracht (die de INET-commissie in een later rapport zal behandelen).

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/62uIiMJnl