moyo20_Jack TaylorGetty Images_britain Jack Taylor/Getty Images

Groot-Brittannië moet op volle kracht vooruit

LONDEN – Sceptici beweren al langer dat het Verenigd Koninkrijk over zijn hoogtepunt heen is en grotendeels op vroegere glorie teert. Zij wijzen op de middelmatige positie van het land op de ranglijst met onderwijsscores van het Programme for International Student Assessment van de OESO, het feit dat slechts één Brits bedrijf (HSBC) tot de vijftig grootste staatsbedrijven ter wereld behoort, tegen vier Duitse bedrijven, en de waarschijnlijkheid dat Brexit het aanzien van Groot-Brittannië in de wereld uiteindelijk zal uithollen in plaats van vergroten.

Maar ik ben het niet eens met dit oordeel. Het Verenigd Koninkrijk is immers een van de weinige landen die in recordtijd een doeltreffend COVID-19-vaccin hebben geproduceerd. Het blijft een voortrekkersrol spelen bij het vormgeven van de mondiale transitie naar groene energie, en het was de eerste grote economie die wetgeving heeft aangenomen die haar verplicht tegen 2050 een einde te maken aan haar bijdrage aan de opwarming van de aarde. Bovendien behoudt het Verenigd Koninkrijk zijn traditionele troeven op het gebied van taal, ligging en tijdzone, sterke universiteiten en diepe financiële markten, en blijft het een vaandeldrager van de rechtsstaat.

Nu het Verenigd Koninkrijk gastheer is van de G7-top in Cornwall, zullen de politieke en zakelijke leiders zien hoe goed het land is toegerust voor de drie kwesties die samen de wereldwijde handel zullen veranderen en de economische groei in de komende decennia zullen katalyseren: de betrekkingen met China, technologische innovatie en schone energie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/FWjBLlOnl