rogoff187_Matt Anderson Photography Getty Images_datanumberlines Matt Anderson Photography/Getty Images

De hoge inzet van de aanstaande digitale valutaoorlog

SOUTH BEND – Facebook-CEO Mark Zuckerberg had op z’n minst voor de helft gelijk toen hij onlangs tegen het Amerikaanse Congres zei dat er geen Amerikaans monopolie bestaat op de regulering van de nieuwste betalingstechnologieën. Misschien vind je Facebooks (pseudo-)cryptocurrency Libra wel niks, zo impliceerde Zuckerberg, maar de introductie van een door de staat gecontroleerde Chinese digitale munt met mondiale ambities is misschien nog slechts een kwestie van een paar maanden tijd en staat je waarschijnlijk nog minder aan.

Wellicht ging Zuckerberg te ver toen hij suggereerde dat de dreigende opkomst van een Chinese digitale munt de dominantie van de dollar in de wereld van de mondiale handel en financiën zou kunnen ondermijnen – althans het grote deel dat legaal, belast en gereguleerd is. In feite hebben Amerikaanse toezichthouders grote bevoegdheden, niet alleen ten aanzien van binnenlandse entiteiten, maar ook ten aanzien van financiële firma’s die toegang nodig hebben tot de dollarmarkt, zoals Europa onlangs tot haar ongenoegen heeft geleerd toen de VS Europese banken dwongen om zich te houden aan ernstige beperkingen op het zakendoen met Iran.

Amerika’s diepe en liquide markten, zijn sterke instituties en zijn rechtsstaat zullen de Chinese pogingen om de dominantie op valutagebied in handen te krijgen nog lange tijd overtroeven. De knellende Chinese kapitaalcontroles, de beperkingen op buitenlands bezit van obligaties en aandelen, en de algehele ondoorzichtigheid van het Chinese financiële systeem zorgen ervoor dat het nog tientallen jaren zal duren voordat de Chinese renminbi de plek van de dollar zal overnemen in de legale wereldeconomie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/IOVe0dKnl;