german armed forces Sean Gallup/Getty Images

Zal Duitsland een gezamenlijk Europees veiligheidsbeleid toestaan?

BERLIJN – De Amerikaanse president Donald Trump is werkelijk ontwrichtend gebleken voor de transatlantische verhoudingen. Omdat hij de Amerikaanse verplichtingen inzake de wederzijdse defensie in twijfel heeft getrokken, staat de NAVO voor een onheilspellende en potentieel existentiële crisis. De Amerikaanse veiligheidsgarantie is immers een van de twee pijlers waarop de Europese vrede en voorspoed hebben berust sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. En Trump heeft evenmin de tweede pijler gespaard: het op regels gebaseerde mondiale handelssysteem en de economische orde.

Slechts twee jaar na de verkiezing van Trump staan de Europeanen eenzaam bibberend in de ijzige wind van de internationale politiek, zich terecht afvragend wat ze kunnen en moeten doen. Het ligt voor de hand dat Europa zijn interne banden gaat verstevigen, de rijen gaat sluiten, en zijn militaire capaciteit gaat versterken. Sommigen kunnen betwijfelen of dit is wat de Europeanen werkelijk willen, gezien het feit dat we leven in het Brexit-tijdperk, dat de Europese Unie zal beroven van zijn op één na sterkste militaire en economische macht.

Maar het feit dat de Britten niet lijken te weten wat zij willen, betekent nog niet dat de rest van Europa in hetzelfde schuitje zit. In feite zijn de meeste Europeanen voor een sterkere, krachtigere EU met een gezamenlijk veiligheidsbeleid.

https://prosyn.org/jgIFGjQnl