fischer179_Michael Kappelerpicture alliance via Getty Images_bundestag merkel Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

De terugkeer van de Duitse politiek

BERLIJN – De 16-jarige regeerperiode van Angela Merkel als Duitse bondskanselier loopt ten einde. Wat men ook van haar vindt, ze heeft haar stempel gedrukt op een heel tijdperk. Maar politieke tijdperken eindigen zelden stilletjes, en ʻMuttiʼsʼ lange afscheid is geen uitzondering.

De Duitse electorale politiek is eindelijk in een stroomversnelling gekomen. De eerste twee deelstaatverkiezingen van wat een superverkiezingsjaar zal worden, duidden erop dat de federale verkiezingen op 26 september een nieuwe regeringscoalitie zouden kunnen opleveren, zonder Merkels Christen-Democratische Unie en haar Beierse zusterpartij, de Christen-Sociale Unie.

Zowel in Baden-Württemberg als in Rijnland-Palts vielen grote verliezen voor de CDU samen met een even grote winst voor de Groenen en een stabiel percentage van de stemmen voor de Vrije Democraten (FDP). Daarom wordt nu gesproken over een mogelijke ʻstoplichtʼ-coalitie tussen de sociaal-democraten (rood), de FDP (geel) en de Groenen. Plotseling lijkt een regeringswisseling in Berlijn een reële mogelijkheid.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ZpX35N5nl