krauss56_Clemens Bilan - PoolGetty Images_baerbockscholz Clemens Bilan/Pool/Getty Images

Een vaarwel voor de Duitse status quo

STANFORD – Het sterke optreden van de Groenen bij de Duitse federale verkiezingen – hoewel niet zo sterk als de partij enkele weken geleden nog had gehoopt – biedt de kans dat het land zich nu eindelijk in een meer veelbelovende richting zal gaan ontwikkelen. Dit kan betekenen dat men afstand neemt van de autoritair-vriendelijke standpunten van aftredend bondskanselier Angela Merkel, niet in het minst haar steun voor de Nord Stream 2-gaspijpleiding tussen Duitsland en Rusland, en haar pleidooi voor een EU-investeringsovereenkomst met China (die inmiddels door het Europees Parlement is geblokkeerd).

In tegenstelling tot Merkels christendemocratische unie (CDU) en de sociaaldemocratische partij (SPD) – die beide sinds het kanselierschap van Gerhard Schröder (1998-2005) pro-Rusland zijn geweest – zijn de Groenen voorstander van een harder beleid ten aanzien van zowel Rusland als China. Bovendien kunnen zij de vooringenomenheid van de SPD ten opzichte van Rusland nu in toom houden, omdat zij samen met kanselierskandidaat Olaf Scholz een nieuwe regeringscoalitie zouden kunnen vormen die de CDU tot de oppositie zou veroordelen.

Tijdens het laatste televisiedebat van de campagne spraken Scholz en Annalena Baerbock van de Groenen zich juist voor dit arrangement uit. Hoewel de vorming van een nieuwe regering vermoedelijk wel enige tijd in beslag zal nemen, en er talrijke combinaties en permutaties mogelijk zijn, staan de Groenen klaar om in bijna alle gevallen een sleutelrol te spelen. Zij zijn de gemeenschappelijke noemer, en dit feit zal de Russische president Vladimir Poetin niet zijn ontgaan. Poetin heeft volgens veel Duitsers achter de schermen actief geprobeerd het electorale succes van de Groenen te minimaliseren.

https://prosyn.org/NxDby3Fnl