Geef de Roma de kans

BUDAPEST – Door heel Europa zuchten miljoenen onder werkloosheid en het vooruitzicht van een lange periode van economische stagnatie. Maar geen groep wordt harder getroffen dan de Roma.

Er zijn meer dan tien miljoen Roma in Europa, vooral geconcentreerd op de Balkan en in de nieuwste Europese lidstaten, vooral Roemenië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije. Het is schokkend dat hun levensomstandigheden zowaar achteruit zijn gegaan sinds veel van hen Europese burgers werden. Tegelijkertijd is de houding van de meerderheidsbevolking in bijna heel Europa vijandiger geworden.

Deze twee trends zijn bekrachtigen elkaar wederzijds: marginalisatie voedt minachting en vice versa. De enige ontsnapping uit deze val is het investeren in onderwijs, wat een enorm sociaal dividend zou uitbetalen. Bedenk bijvoorbeeld dat Roma meer dan 20% van de starters op de arbeidsmarkt vertegenwoordigen in de bovengenoemde landen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/6XKr5uT/nl;