Groot-Brittannië vecht terug

LONDEN – Nu de wereld zich herstelt van de Grote Recessie staan de geavanceerde economieën voor de volgende vraag: hoe kunnen we onze burgers duurzame groei en een stijgende welvaart bieden?

In Groot-Brittannië hebben we een economisch plan dat economische stabiliteit levert, afrekent met het recordtekort op onze begroting, het land openstelt voor handel en investeringen, en de structurele zwakheden te lijf gaat die ons parten spelen als we een plek willen zijn waar je zaken kunt doen en waar banen worden geschapen. Ieder land is uiteraard weer anders – en dat moet ook blijken uit de beleidsvoorschriften voor ieder land. Maar de les uit de Britse ervaringen is dat de enige manier om welvaart te creëren – en de zogenoemde “mondiale race” te winnen – het rechtstreeks aanpakken van de problemen is.

Toen deze coalitieregering drie jaar geleden aantrad, werd voorspeld dat het begrotingstekort van Groot-Brittannië hoger zou zijn dan dat van enig ander land in de G-20, op ruim 11% van het bruto binnenlands product (bbp). Anders dan de Verenigde Staten konden wij niet profiteren van het feit dat we de belangrijkste reservemunt van de wereld hadden. En onze nabijheid bij de eurozone, die verwikkeld was in een staatsschuldcrisis, betekende dat onze hoogste prioriteit het herstellen van onze geloofwaardigheid op begrotingsgebied en het voorkomen van een scherpe stijging van de marktrente was.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/ch9sPOt/nl;