De grote convergentie in de mondiale gezondheidszorg

SAN FRANCISCO – De wereld bevindt zich op een uniek keerpunt in de geschiedenis. Door de medicijnen, vaccins en andere gezondheidszorginstrumenten van vandaag de dag universeel verkrijgbaar te maken – en door de onderzoeksinspanningen op te voeren om de gezondheidszorginstrumenten van morgen te ontwikkelen – kunnen we de kloof tussen de rijke en de arme landen op dit terrein binnen één generatie dichten. In 2035 kunnen we een “grote convergentie” in de mondiale gezondheidszorg bewerkstelligen, waardoor onnodige sterfgevallen van moeders en kinderen, inclusief die veroorzaakt door infectieziekten, wereldwijd naar een ongekend laag niveau kunnen worden teruggebracht. Wat daarvoor nodig is, is een samenhangende, op de toekomst gerichte investeringsstrategie.

Een groep van 25 mondiale gezondheidszorg- en economische deskundigen (waaronder wijzelf) is onlangs bijeengekomen om zo'n strategie te ontwikkelen. In een proces van een jaar heeft de groep de instrumenten, systemen en financieringsmodellen aangewezen die nodig zijn om een convergentie in de gezondheidszorg op mondiale schaal te verwezenlijken, en het document Global Health 2035 geproduceerd – een ambitieuze investeringsblauwdruk, die miljoenen levens zou kunnen redden en het menselijk welzijn, de productiviteit en de economische groei zou kunnen bevorderen.

Met op agressieve wijze opgeschaalde investeringen in de gezondheidszorg kunnen jaarlijks tien miljoen levens worden gered, te beginnen in 2035. En de economische voordelen zouden gigantisch zijn: iedere dollar die in de zogenaamde lage- en middeninkomenslanden (LMICs) wordt geïnvesteerd, om deze grote convergentie mogelijk te maken, zou een rendement van $9 tot $20 opleveren.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/yxUGmj5nl