12

De irrelevante G-7

BERLIJN – De jongste topconferentie van de G-7, in de prachtige alpiene setting van het Duitse Garmisch-Partenkirchen, is alweer voorbij. Niet langer de G-8, als gevolg van de schorsing van Rusland, bestaat het forum opnieuw uitsluitend uit de traditionele westerse machten. In een tijd dat de westerse dominantie wordt uitgedaagd door de opkomst van grote, dichtbevolkte nieuwe economische machten als Brazilië, China, India en Indonesië, geloven velen dat het huidige internationale systeem toe is aan een opknapbeurt.

In wezen is het vrijwel zeker dat zich een nieuwe wereldorde zal ontvouwen – en dat ook nog eens zeer snel. De vorm die deze orde zal aannemen zal worden bepaald door twee verschijnselen: de mondialisering en de digitalisering.

De mondialisering stelt economieën die nog niet helemaal zijn geïndustrialiseerd in staat de vruchten te plukken van de industrialisering en te integreren in de mondiale markten – een ontwikkeling die de mondiale arbeidsdeling opnieuw heeft gedefinieerd en waardeketens heeft veranderd. De revolutie op het terrein van de digitale communicatietechnologie heeft deze verschuiving bevestigd.

Uiteraard strekt de invloed van de digitalisering zich uit tot buiten de economie; vele culturele grenzen zijn er al door vervaagd, waardoor gewone burgers in de meest afgelegen gebieden toegang hebben gekregen tot informatie en ideeën van over de hele wereld. Nu de inkomens zullen blijven stijgen dankzij de door de mondialisering gefaciliteerde economische ontwikkeling, zal deze culturele integratie ongetwijfeld leiden tot bredere politieke participatie, vooral onder een steeds groter wordende – en steeds veeleisender – middenklasse. Deze trend bemoeilijkt nu al de pogingen van overheden om de binnenlandse politieke ontwikkelingen te beheersen.