G7 leaders in Germany number10gov/Flickr

De irrelevante G-7

BERLIJN – De jongste topconferentie van de G-7, in de prachtige alpiene setting van het Duitse Garmisch-Partenkirchen, is alweer voorbij. Niet langer de G-8, als gevolg van de schorsing van Rusland, bestaat het forum opnieuw uitsluitend uit de traditionele westerse machten. In een tijd dat de westerse dominantie wordt uitgedaagd door de opkomst van grote, dichtbevolkte nieuwe economische machten als Brazilië, China, India en Indonesië, geloven velen dat het huidige internationale systeem toe is aan een opknapbeurt.

In wezen is het vrijwel zeker dat zich een nieuwe wereldorde zal ontvouwen – en dat ook nog eens zeer snel. De vorm die deze orde zal aannemen zal worden bepaald door twee verschijnselen: de mondialisering en de digitalisering.

De mondialisering stelt economieën die nog niet helemaal zijn geïndustrialiseerd in staat de vruchten te plukken van de industrialisering en te integreren in de mondiale markten – een ontwikkeling die de mondiale arbeidsdeling opnieuw heeft gedefinieerd en waardeketens heeft veranderd. De revolutie op het terrein van de digitale communicatietechnologie heeft deze verschuiving bevestigd.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/zWepKI4/nl;