rodrik185_Hannah McKay-PoolGetty Images_g7ukus Hannah McKay/Pool/Getty Images

G7s skjerping av skatteregler og slutten på hyperglobalisering

CAMBRIDGE – 5. juni offentliggjorde verdens ledende økonomier en avtale som vil gjøre det enklere til å heve skattene for globale selskap. Avtalen er ennå ikke formelt godkjent av falle landene, og det kan gjenstå mange detaljer før den skal settes ut i livet, men det er ikke å ta for hardt i å beskrive avtalen som historisk.

G7-avtalen har to viktige punkter. For det første foreslår den en global skatt på minst 15 % for de største selskapene. For det andre skal en del av den globale profitten til disse selskapene gå tilbake til landene de opererer i, uavhengig av hvor de fysiske hovedkvarterene ligger.

Disse målene er virkelig en klar indikasjon på at hyperglobaliseringens regler – der land må konkurrere om å tilby globale selskaper stadig mer forlokkende avtaler – er i ferd med å bli omskrevet. Inntil helt nylig var det motstanden fra USA som gjorde det vanskelig å komme videre i arbeidet med harmoniseringen av globale skatter. Nå var det administrasjonen til president Joe Biden som presset på for å få en slik avtale.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/PKqORN0nb