bergamaschi1_ANDREAS SOLAROAFP via Getty Images_venice ANDREAS SOLAROAFP via Getty Images

G20-landenes klimaagenda

ROMA – Under G20-møtet som ble avholdt i november 2020, ble klimaendringene utpekt som en av de største utfordringene dette århundret. I slutterklæringen står det: «Etter hvert som våre samfunn friskner til etter pandemien, forplikter vi oss til å beskytte planeten vår og skape en mer bærekraftig og inkluderende framtid for hele jordas befolkning.» Så langt har dette i liten grad blitt innfridd.

Riktignok har energiforsyningen til G20-landene blitt mindre karbonavhengig. Kullforbruket er på vei ned. Utslipp fra energisektoren er også på vei ned. Og en rekke tiltak som skal sørge for mer miljøvennlig transport, har blitt eller er i ferd med å bli iverksatt. G20-landene har også gått i bresjen for å få bedrifter til å synliggjøre sin klimarisiko — og dette begynner nå å gi visse resultater.

Men ikke noe av dette skjer raskt nok til å få ned utslippene i betydelig grad, ikke minst fordi G20-landene i all stillhet fortsetter å kanalisere penger inn i karbonintensive sektorer. Under pandemien har verdens ledende økonomier pumpet 4600 milliarder dollar inn i jordbruk og industri samt energi-, avfall- og transportsektoren. Ifølge Vivid Economics kan mindre enn 1800 milliarder av disse krisepakkepengene regnes som «grønne».

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/vLT57qTnb