ito8_Toru Hanai - PoolGetty Images_kishida Toru Hanai - PoolGetty Images

Waar zal Fumio Kishida Japan heen leiden?

TOKIO – Op 4 oktober werd Fumio Kishida de honderdste premier van Japan, als opvolger van Yoshihide Suga, die het ambt slechts een jaar bekleedde. Kishida verzekerde zich van de toppositie door te zegevieren in de vier kandidaten tellende race om de Liberaal-Democratische Partij (LDP) te leiden. Op 31 oktober zullen hij en de LDP worden geconfronteerd met nationale verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, de lagere maar machtigere kamer van de Japanse Diet.

Verwacht wordt dat de LDP samen met haar coalitiepartner, de Komeito Partij, met overmacht zal winnen. Volgens de laatste opiniepeiling van de NHK wordt de LDP gesteund door 38,8 procent van de kiezers (en de Komeito-partij door 3,9 procent). De grootste oppositiepartij, de Constitutioneel-Democratische Partij, krijgt slechts 6,6 procent steun, gevolgd door de Communistische Partij, met 2,8 procent.

Als de LDP inderdaad een grote overwinning behaalt, is Kishida op weg naar een ambtstermijn van minstens drie jaar als voorzitter van de LDP en maximaal vier jaar als premier, voordat de volgende parlementsverkiezingen moeten worden gehouden. Dat is meer dan genoeg tijd om een beleidsagenda van zijn keuze te introduceren en uit te voeren, dus de vraag is welke weg hij zal inslaan.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/1MkddG0nl