Benjamin Cremel/AFP/Getty Images

Het Franse volk moet zichzelf opnieuw uitvinden

PARIJS – “Het is volbracht…” In de jaren dat ik non-stop naar muziek luisterde, was de passage die door deze woorden werd gemarkeerd voor mij een van de meest intrigerende uit de Johannes-Passion van Bach.

Via een treurig klinkende sopraan, begeleid door de klaagzang van een cello, dralend tussen lied en stilte, drong deze herinnering zich op een maandagmorgen aan mij op, de dag na de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Datgene wat volbracht is, is uiteraard het plan van president Emmanuel Macron om een meerderheid te verkrijgen in de Nationale Assemblee.

Maar of we het nu leuk vinden of niet, hier is meer aan de hand dan alleen dát. Wat ook werd volbracht was het ongekend hoge percentage niet-stemmers: 57% van de Franse kiezers trok de neus op voor het zeldzame en kostbare voorrecht om te mogen stemmen, een voorrecht dat een paar eeuwen geleden is bedacht door mensen die geloofden in overleg, redelijkheid en verlichting.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/7dcfAAj/nl;