buruma176_ Robert NickelsbergGetty Images_qanon Robert NickelsbergGetty Images

Ytringsforbud

NEW YORK – I mai 1980 gjorde sørkoreanske studenter opprør i byen Gwangju mot det upopulære militærregimet. Hundrevis av studenter ble brutalt myrdet av fallskjermjegere som ble sendt inn for å slå ned opprøret. General Chun Doo-hwan, lederen av militærregimet, hevdet at studentene var nordkoreanske revolusjonære agenter.

I løpet av de neste to tiårene ble Sør-Korea et demokrati og Chun ble satt i fengsel. Selv om koreanske liberalere fortsatt sørger over studentene som mistet livet i Gwangju — og som huskes som demokratiske martyrer — er det enkelte konservative koreanere som mener det var riktig av Chun å beskrive opprøret som et nordkoreansk komplott. Nå har Sør-Koreas liberale president, Moon Jae-in, fremmet lover for å forby slike meninger, ansett som «forvrengning av historien».

Dersom du ytrer at opprøret i Gwangju var noe annet enn en frihetskamp, kan du ende opp med fem år i fengsel. Og dersom du omtaler det japanske kolonistyret i Korea i rosende ordelag, kan du ende opp med enda strengere straff.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/iSQn4hNnb