Genetisch gemodificeerde gewassen van levensbelang voor Afrika

NAIROBI – Het Keniase verbod op de import van genetisch gemodificeerde (GM) gewassen weerspiegelt een zorgwekkende trend in een land dat van oudsher doorging voor een agrarische innovator. De stap vertegenwoordigt ook een gigantische sprong achterwaarts voor een continent dat dikwijls moeite heeft zijn eigen voedselveiligheid zeker te stellen. Een rationele, wetenschappelijke benadering zou moeten triomferen over vooroordelen, angst en speculatie. En Kenia kan de weg wijzen.

Genetische gemodificeerde gewassen (ook wel biotechnologiegewassen genoemd) zijn herhaaldelijk veilig gebleken, en worden met succes gebruikt om de agrarische productiviteit in de hele wereld een impuls te geven. Maar bureaucratie, propaganda en foutieve informatie weerhouden miljoenen Afrikaanse boeren, onder meer in Kenia, ervan om zich van een technologie te bedienen die het levensonderhoud van veel mensen kan verbeteren en kan helpen voedseltekorten te bestrijden.

Ruim een miljoen Kenianen zijn momenteel afhankelijk van voedselhulp als gevolg van de graantekorten in het land. Het Keniase Famine Early Warning Systems Network (een netwerk dat vroegtijdig een noodsignaal kan afgeven als er een hongersnood dreigt) heeft al geregistreerd dat de toch al hoge maïsprijzen tot eind dit jaar zullen blijven stijgen, waardoor de voedselveiligheid en de economische prestaties nog verder onder druk zullen komen te staan. Nu Kenia moeite heeft zijn inwoners te voeden en zijn economie te stabiliseren, zou de GM-technologie een welkom instrument zijn om de oogsten en de inkomens te verhogen, wat de consument en het milieu ten goede zou komen.

https://prosyn.org/GNGfMEGnl