berkley12_MAMYRAELAFP via Getty Images_covax Mamy Rael/AFP via Getty Images

De G20 moet zich opnieuw achter COVAX scharen

GENEVA – Het is een jaar geleden dat de internationale gemeenschap haar steun gaf aan de COVID-19 Vaccine Global Access (COVAX)-faciliteit om leiding te geven aan een wereldwijde inspanning ter beëindiging van de acute fase van de pandemie. Het initiatief moest ervoor zorgen dat alle landen, en niet alleen die met voldoende geld of middelen, toegang kregen tot levensreddende vaccins zodra deze beschikbaar kwamen. Nu de ministers van Volksgezondheid van de G20 op 5 en 6 september in Rome bijeen zijn gekomen, kunnen zij ervoor zorgen dat COVAX zijn missie volbrengt.

Een jaar geleden wist niemand wanneer of zelfs maar óf het mogelijk zou zijn een veilig en doeltreffend vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen, om maar te zwijgen van de twintig vaccins die vandaag beschikbaar zijn. Maar sinds de eerste internationale leveringen in februari heeft COVAX – een partnerschap dat werd opgericht door de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, de Wereldgezondheidsorganisatie, UNICEF, en Gavi, de Vaccine Alliance – ruim 235 miljoen vaccindoses geleverd aan 139 landen, en zal COVAX naar verwachting nog eens een miljard doses leveren in het vierde kwartaal. Alleen China, India en de Verenigde Staten hebben deze hoeveelheid overtroffen. Deze start van de grootste en meest complexe vaccinatiecampagne in de geschiedenis heeft miljoenen mensen hoop gegeven en een solide basis gelegd voor onze reactie op toekomstige pandemieën.

Toch had er nu al zoveel meer bereikt kunnen en móeten zijn. Het is onaanvaardbaar dat slechts 1,8 procent van de mensen in de lage-inkomenslanden hun eerste dosis van een COVID-19-vaccin heeft gekregen, tegenover 82 procent in de hoge- en hogere-midden-inkomenslanden. Deze schokkende ongelijkheid is zowel economisch zinloos als destructief voor mensenlevens, terwijl de kosten van de trage uitrol volgens de laatste raming 2,3 biljoen dollar bedragen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/68BiChbnl