skidelsky176_Jakub PorzyckiNurPhoto via Getty Images_sweden finland nato Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Een pleidooi voor Scandinavisch en NAVO-realisme

LONDEN – Finland en Zweden hebben aangekondigd dat zij het lidmaatschap van de NAVO zullen aanvragen. Maar toetreding tot het bondgenootschap zal hun veiligheid en die van Europa eerder verzwakken dan vergroten.

Strategische neutraliteit heeft de onafhankelijkheid van Zweden en de vrijheid van oorlog tweehonderd jaar lang in stand gehouden, en die van Finland sinds 1948. Is er iets gebeurd dat de beëindiging ervan rechtvaardigt?

Zweedse en Finse functionarissen wijzen op twee episodes. In december 2021 ging het Kremlin van de wens naar Zweedse en Finse neutraliteit over op het eisen ervan, waarmee het een duidelijk en dreigend signaal afgaf dat een onafhankelijk buitenlands beleid voor de buren van Rusland een privilege is, en geen recht. Belangrijker is dat de inval van Rusland in Oekraïne de veiligheidssituatie van beide landen fundamenteel heeft verslechterd, doordat het risico is toegenomen dat Rusland hen zal aanvallen of intimideren. Aangezien zij niet kunnen hopen Rusland in de strijd te verslaan, alleen of gezamenlijk, moeten zij zich aansluiten bij een organisatie die dat wel kan.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/KdYhHLinl