Brendan Smialowski/Stringer

De strijd tegen de volgende mondiale financiële crisis

NEW HAVEN – Wat bedoelen mensen als zij generaals bekritiseren wegens het “vechten van de laatste oorlog”? Het is niet dat generaals ooit denken dat ze opnieuw geconfronteerd zullen worden met dezelfde wapensystemen en dezelfde slagvelden. Ze weten wel beter. De vergissing, voor zover de generaals die al maken, speelt zich op een subtieler niveau af. Generaals zijn soms traag met het ontwikkelen van plannen en materieel voor deze nieuwe wapensystemen en slagvelden. En, even belangrijk: zij gaan er soms van uit dat de publieke  psychologie en de narratieven waardoor de moraal wordt beïnvloed die zo belangrijk is voor het behalen van de overwinning, dezelfde zullen zijn als tijdens de laatste oorlog.

Dit geldt ook voor toezichthouders wier taak het is financiële crises te voorkomen. Om dezelfde redenen kunnen zij traag zijn in hun reactie op nieuwe situaties. Zij hebben de neiging zich slechts langzaam aan te passen aan de veranderende publieke gemoedsgesteldheid. De noodzaak van toezicht is afhankelijk van de publieke perceptie van de jongste crisis. En zoals George Akerlof en ik hebben betoogd in Animal Spirits, zijn deze percepties zwaar afhankelijk van de veranderende populaire narratieven.

De jongste verslagen van de Financial Stability Board (FSB) in Basel over de voortgang die wordt geboekt op het terrein van het toezicht laten duidelijke verbeteringen zien in de stabiliteits-verhogende financiële regelgeving in 24 van 's werelds grootste economieën. Hun “Dashboard” houdt de vooruitgang bij op veertien verschillende terreinen die met de regelgeving te maken hebben. De FSB geeft de 24 landen bijvoorbeeld hoge punten die de kapitaalvereisten voor banken van het Basel III-akkoord hebben ingevoerd.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/0uxNakC/nl;