soros112_Thierry MonasseGetty Images_lagardemichelvonderleyenEUfinance Thierry Monasse/Getty Images

Az EU bocsásson ki örökjáradék-kötvényeket

NEW YORK – Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy Európának kb. 1 billió euróra (345,5 ezer milliárd forint) lesz szüksége a COVID-19 világjárvány leküzdésére. Ezt a pénzt az Európai Helyreállítási Alap létrehozására fordíthatják, de hogyan fogják előteremteni a szükséges összeget?

A Helyreállítási Alaphoz szükséges pénzt örökjáradék-kötvények eladásával lehet előteremteni, amelyek esetében a tőkét nem kell visszafizetni (de a kibocsátó belátása szerint visszavásárolhatók vagy visszaválthatók).

Természetesen példátlan lenne, ha az Európai Unió valóban örökjáradék-kötvényeket bocsátana ki, különösen ilyen nagy mennyiségben. A múltban viszont már számos kormány támaszkodott örökjáradék-kötvényekre. A legismertebb példa az Egyesült Királyságé, amely lejárat nélküli kölcsönkötvényeket alkalmazott a napóleoni háborúk költségeinek fedezésére, az első világháború kiadásait pedig háborús kötvényekkel finanszírozta. Londonban egészen a 2015-ös visszavásárlásukig kereskedtek ezekkel a kötvényekkel. Az 1870-es években az Egyesült Államok Kongresszusa felhatalmazta a pénzügyminisztériumot, hogy lejárat nélküli kölcsönkötvényeket bocsásson ki a már meglévő kötvények konszolidálása érdekében, és ez a következő pár évben meg is történt.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/JpRrbTAhu