rodrik203_Li ZongxianVCG via Getty Images_chiansolarwindpower Li Zongxian/VCG via Getty Images

Klima viktigere enn handel

CAMBRIDGE – I slutten av november ble USAs president Joe Biden beskyldt for å føre en «super-aggressiv» næringspolitikk. Beskyldningen kom fra lederen av et annet land. Den kom ikke fra Russlands president Vladimir Putin eller Kinas president Xi Jinping, USAs viktigste geopolitiske rivaler. Den kom heller ikke fra Irans president Ebrahim Raisi eller Venezuelas president Nicolás Maduro, som begge sliter med konsekvensene av amerikansk-initierte sanksjoner.

Nei, beskyldningen kom fra Frankrikes president Emmanuel Macron, som er alliert med USA. Det han klaget på var president Bidens politiske flaggskip — Inflation Reduction Act (IRA). Målet med denne loven er å avkarbonisere den amerikanske økonomien ved å subsidiere nasjonale investeringer i elektriske kjøretøy, batterier og annen teknologi basert på fornybar energi.

For å motta disse subsidiene, må amerikanske bedrifter kjøpe inn avgjørende innsatsvarer fra produsenter lokalisert i USA. Dette irriterer Macron og andre ledere, som hevder at den nye lovgivningen undergraver europeiske industribedrifter. Macron påpeker at Frankrike har sine egne utfordringer med å skape gode middelklassejobber. Han har gått rett på sak: «Og konsekvensene av IRA er muligens at du vil fikse dine egne problemer, men du vil øke mine».

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/exYaU4jnb