rogoff178_ Chip SomodevillaGetty Images_fed Chip Somodevilla/Getty Images

Moderne monetaire nonsens

CAMBRIDGE – Net nu de US Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) de verwoestende reeks tweets van president Donald Trump lijkt te hebben gepareerd, ontvouwt zich al de volgende strijd rond de onafhankelijkheid van de centrale bank. En deze kan in potentie het hele mondiale financiële systeem destabiliseren.

Een aantal toonaangevende Amerikaanse progressieven, die na de verkiezingen van 2020 wel eens aan de macht zouden kunnen komen, bepleiten het gebruik van de balans van de Fed als melkkoe voor de financiering van expansieve, nieuwe sociale programma's, vooral met het oog op de huidige lage inflatie en rente. Eén van de prominente voorstanders van dit idee, waar dikwijls naar wordt verwezen als de “Moderne Monetaire Theorie” (of MMT), is de nieuwe ster van de Democratische Partij, afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez. Hoewel haar argumenten wel een greintje waarheid bevatten, berusten ze ook op een paar fundamentele misvattingen.

Fed-voorzitter Jerome Powell kon zichzelf nauwelijks beheersen toen hem werd gevraagd commentaar te leveren op dit nieuwe progressieve dogma. “Ik denk dat het idee dat tekorten er niet toe doen voor landen die geld lenen in hun eigen munt gewoon verkeerd is,” hield Powell vorige maand staande in een getuigenis voor de Amerikaanse Senaat. Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse staatsschuld nu al heel hoog is in verhouding tot het bbp, en – erger nog – aanzienlijk sneller stijgt dan zou moeten.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/2uv476Dnl