GettyImages-1192378859 John Lamparski/Getty Images

Nieuwe hoop voor Amerikaanse klimaatactie

BOULDER, COLORADO – Een van de bedoelingen van de COP25-conferentie over de klimaatverandering die onlangs plaatsvond in Madrid was dat die de weg moest vrijmaken voor meer ambitieuze nationale klimaatinspanningen. Nergens is dit belangrijker dan in het land waar nationaal leiderschap op het gebied van de klimaatverandering het minst waarschijnlijk is: de Verenigde Staten.

Maar een nieuw rapport zou de wereld hoop moeten bieden dat het nog niet te laat is om de VS op een pad te houden dat in lijn is met de mondiale aspiraties om de meest catastrofale gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Hiervoor is aanhoudend leiderschap nodig van Amerikaanse staten, steden en bedrijven die hun inspanningen al aan het opvoeren zijn, in combinatie met hernieuwde actie van de federale overheid.

De VS zijn de op één na grootste producent van broeikasgassen ter wereld, en zijn tientallen jaren lang de grootste producent ervan geweest. Hoewel China de VS in 2006 is gepasseerd, blijven de cumulatieve emissies van Amerika onovertroffen. En toch hebben de VS onder de regering van president Trump, in plaats van de leiding te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering, veel federale regelgeving op het gebied van het klimaat en het milieu teruggedraaid, en formeel blijk gegeven van hun intentie om zich eind volgend jaar uit het Parijse klimaatverdrag van 2015 terug te trekken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/fnhY4tRnl;