Trump and fake news Nur Photo/Getty Images

De Protocollen van Donald J. Trump

LONDEN – Het is een geval apart in de geschiedenis van de logica dat de geheel onschuldige Kretenzers hun naam hebben geleend aan de beroemde ‘leugenaarsparadox.’ De Kretenzer Epimenides zou ooit hebben gezegd: ‘Alle Kretenzers zijn leugenaars.’ Wanneer Epimenides dit loog sprak hij de waarheid - en loog hij daarmee dus.

Iets overeenkomstigs kan gezegd worden over de Amerikaanse president Donald Trump: Zelfs wanneer hij de waarheid spreekt nemen veel mensen nog steeds aan dat hij liegt – en daarmee zichzelf blijft. Zijn trolling is berucht. Jarenlang beweerde hij met niet meer dan bewijs uit anonieme bronnen die hij ‘extreem geloofwaardig’ noemde dat Barack Obama’s geboortecertificaat vervalst was. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen linkte hij de vader van zijn tegenstander senator Ted Cruz aan de moord op John F. Kennedy. Hij heeft het kwakzalversidee dat vaccins autisme kunnen veroorzaken gepropageerd, en zet met finesse de suggestio falsi in – zoals bijvoorbeeld met de insinuatie dat klimaatverandering een Chinese leugen is ontworpen om de Amerikaanse economie tegen te werken.

Er heeft altijd al een bloeiende markt bestaan voor valse informatie, vervalsingen, hoaxes en complottheorieën. ‘De geschiedenis is niet meer dan een destillaat van geruchten,’ zo schreef Thomas Carlyle in de negentiende eeuw. Verkopers van vervalsingen produceren informatie omwille van geld of politiek profijt, en er zijn altijd gretige kopers te vinden onder lichtgelovigen, wellustigen, of wraakzuchtigen. En roddel is sowieso altijd vermakelijk.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/VSRpJ96nl