mpungose1_ Vipin KumarHindustan Times_sputnik v Vipin Kumar/Hindustan Times

De achterblijvende vaccindiplomatie van de BRICS-landen

KAAPSTAD – De BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – werken op een aantal gebieden samen en hebben zich ontpopt als een krachtige stem voor hervorming van het mondiale bestuur. Maar met hun lauwe samenwerking op het gebied van COVID-19-vaccins hebben zij een belangrijke kans gemist om te laten zien dat zij in staat zijn een krachtig collectief antwoord te geven op een wereldwijde crisis.

De pandemie heeft de BRICS-landen hard getroffen. India heeft het hoogste aantal besmettingen binnen de groep geregistreerd (en het op één na hoogste wereldwijd, na de Verenigde Staten), met 32,2 miljoen op het moment van schrijven. Brazilië heeft 20,3 miljoen besmettingen gemeld, Rusland 6,6 miljoen, Zuid-Afrika 2,6 miljoen en China – waar de pandemie is ontstaan – minder dan 100.000. Het totale aantal COVID-19-doden in de vijf landen bedraagt nu 1,25 miljoen, waarvan 80 procent voor rekening komt van Brazilië en India.

Deze zware tol – en het feit dat de rijke landen van de G7 ruim een derde van de wereldvoorraad COVID-19-vaccins hebben ingekocht, ondanks het feit dat zij slechts 13 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen – had een stimulans moeten zijn voor een sterkere samenwerking tussen de BRICS-landen. Maar zoals Vishwas Satgar van de Universiteit van Witwatersrand onlangs opmerkte, tijdens een webinar dat werd georganiseerd door het BRICS Policy Center, hebben de BRICS-landen ʻdivergentie, inconsistentie en gebrek aan samenwerking tentoongespreid inzake COVID-19-vaccinatie.ʼ

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/O2SmGhKnl