borrell4_HAZEM BADERAFP via Getty Images_un flag Hazem Bader/AFP via Getty Images

Az EU kitart az ENSZ mellett

BRÜSSZEL – Bármely más év ezen időszakában most New Yorkban lennék az ENSZ Közgyűlésének éves megnyitóján. Ez az az esemény, amelyen a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó globális szakpolitikai döntéshozók száma, és amely a diplomáciai naptár csúcspontját jelenti. Ez azonban nem „bármely más év”. Az ENSZ-közgyűlés is a virtuális térbe költözött: ahogyan ahhoz az elmúlt hónapokban már hozzászokhattunk, online zajlanak az események.

Ez több okból sem szerencsés. Egyrészt idén ünnepeljük az ENSZ 75 éves fennállását, és egy ilyen esemény méltóbb megemlékezést érdemelne. Másrészt a multilaterális rendszer – és a középpontjában álló ENSZ – soha nem látott mértékű támadásnak van kitéve világszerte éppen most, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Soha korábban nem volt ilyen szűkös a multilaterális megoldások kínálata, ugyanakkor példa nélküli a kereslet irántuk. Nap mint nap látjuk, ahogy a beszűkült nacionalizmus és a stratégiai rivalizálás – főként az Egyesült Államok és Kína között – megbénítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a tágabb értelemben vett nemzetközi rendszert. Legyen szó akár az éghajlatváltozásról, a fegyverellenőrzésről, a tengeri védelemről, az emberi jogokról vagy bármi másról, a globális együttműködés meggyengülését, a nemzetközi megállapodásokból való kihátrálást, a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyását vagy szelektív alkalmazását tapasztaljuk.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/JkRxKeChu