borrell4_HAZEM BADERAFP via Getty Images_un flag Hazem Bader/AFP via Getty Images

De EU zij aan zij met de VN

BRUSSEL – In een normaal jaar zou ik nu in New York City zijn voor de jaarlijkse openingszitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit evenement brengt een groot aantal beleidsmakers uit de hele wereld bijeen en vormt het hoogtepunt van de diplomatieke kalender. Maar dit jaar is verre van normaal en dus zullen de "AVVN‑week" en de bijbehorende evenementen online plaatsvinden – een formule waarmee we de voorbije maanden allemaal vertrouwd zijn geraakt.

Dit valt te betreuren om verschillende redenen. Zo bestaat de VN 75 jaar, een gebeurtenis die toch op een meer gepaste manier gevierd zou mogen worden. Daarbij komt dat de huidige toestand van de wereld het multilaterale systeem – waarin de VN een centrale rol speelt – voor ongeziene uitdagingen stelt, net nu we het zo hard nodig hebben.

Nooit eerder waren er immers zo weinig multilaterale oplossingen voorhanden, en was de behoefte eraan zo groot. Dag na dag zien we hoe de VN-Veiligheidsraad en het bredere internationale systeem worden verlamd door benauwend nationalisme en strategische rivaliteit, met name tussen de Verenigde Staten en China. Op gebieden als klimaat­verandering, wapenbeheersing, maritieme beveiliging, mensenrechten en zo meer, is de mondiale samenwerking verzwakt, worden internationale overeenkomsten ingetrokken en wordt het internationaal recht ondermijnd of selectief toegepast.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/JkRxKeCnl