rockstrom9_CarmenJaspersenpictureallianceviaGettyImages_tinygreenEUflag Carmen Jaspersen/picture alliance via Getty Images

Een pleidooi voor een vice-voorzitter van de Europese Commissie voor het klimaat en de biodiversiteit

POTSDAM – Nu Europa deze zomer opnieuw wordt geconfronteerd met recordhitte, is het bemoedigend om te zien dat klimaatverandering de aandacht krijgt die zij verdient van Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Bij het aangaan van de confrontatie met de klimaaturgentie zou Von der Leyen moeten erkennen dat de stijgende temperaturen op aarde niet alleen een bedreiging vormen voor de volksgezondheid en de economie, maar – cruciaal – ook voor de in het wild levende dieren en planten.

Als eerste stap moet Von der Leyen een vice-voorzitter benoemen voor het klimaat en de biodiversiteit, die naadloos moet kunnen samenwerken met de sectorale commissarissen. De Europese Unie heeft een toegewijde functionaris nodig om ervoor te zorgen dat het hele klimaatbeleid van de EU tevens gericht is op het beschermen van de natuur tegen het existentiële risico van deze twee “tipping points.” Zonder een dergelijke functionaris zullen we de crises waar we mee te maken krijgen niet goed kunnen aanpakken.

Sinds de Industriële Revolutie is grofweg de helft van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen geabsorbeerd door de ecosystemen van het land en de oceanen. Zonder deze natuurlijke buffers zou de wereld al lang geleden veel meer zijn opgewarmd dan tot 2°C boven het pre-industriële niveau. Dus door de ecosystemen, en de planten en dieren die deze in leven houden, vandaag de dag te herstellen, kunnen we het streven om tegen 2050 tot een nul-uitstoot te komen versnellen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/PcRKDmUnl