fischer165_Getty Images_europe Getty Images

Wat voor soort grootmacht kan Europa worden?

BERLIJN – De Tweede Wereldoorlog en de periode van de dekolonisatie erna brachten de eeuwenlange werelddominantie van de Europese grootmachten ten einde. Na 1945 was geen van de wereldmachten (de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie) meer Europees, en een veelheid aan nieuwe onafhankelijke natiestaten betrad het wereldtoneel.

Met behaalde overwinningen in zowel de Stille Oceaan en Europa was alleen de VS sterk genoeg om het nog steeds dominante Westen van een politieke en economische orde te voorzien. Amerika bood militaire bescherming en steun voor politieke samenwerking en vrijhandel terwijl de rest van de Westerse Wereld nationalistische en protectionistische krachten probeerde te overkomen.

Amerika schiep verder op regels gebaseerde internationale instituties. In Europa evolueerde dit multilaterale raamwerk uiteindelijk in een nieuw (West-)Europees statensysteem: de huidige Europese Unie. Na de ontbinding van de Sovjet-Unie op eerste kerstdag 1991 werd de VS de enige supermacht op aarde – en overbelastte zichzelf al spoedig. Het moment van unipolariteit eindigde na de zinloze door de VS geleide invasie van Irak in 2003 – een land waar de VS zich al meer dan een decennium van probeert los te maken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/y3SmoHBnl