fischer167_Dusan StankovicGetty Images_coronavirusworldmapdoctors Dusan Stankovic/Getty Images

Pandemie en politiek

BERLIJN – De meteoriet is ingeslagen en plotseling is alles anders. Maar de meteoriet die onze planeet heeft geraakt is onzichtbaar; om hem te zien heb je in plaats van een telescoop een microscoop nodig.

Met COVID-19 krijgt de wereld met verschillende crises ineen te maken: een mondiale gezondheidscrisis die crises in de economie, het maatschappelijk middenveld, en het dagelijks leven heeft veroorzaakt. Het blijft nog de vraag of hierop politieke instabiliteit zal volgen, nationaal of internationaal. Maar het is helder dat de pandemie het leven zoals we dat kennen drastisch veranderd heeft. Alhoewel het einde van de crisis en de consequenties ervan niet voorspeld kunnen worden kunnen we bepaalde significante veranderingen voorzien.

De crisis is niet alleen complex, verreikend, en bedreigend voor de fundamenten van individuele maatschappijen en de wereldeconomie; ze is ook vele malen gevaarlijker en omvangrijker dan de financiële crisis van 2008. In tegenstelling tot die episode bedreigt het coronavirus miljoenen levens over de hele wereld en de effecten op de economie zijn niet geconcentreerd in slechts een sector.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/2ynbAn6nl