Kosovo refugees UN photo/Flickr

Het Europese vluchtelingenprobleem, toen en nu

NEW YORK – Eerder dit voorjaar reed ik naar een prachtige plek aan de zuidoever van het meer van Genève. Mijn bestemming was het Hotel Royale in Évian-les-Bains. In juli 1938 kwamen daar 32 landen bijeen voor een beschamend overleg dat nagenoeg uit ons geheugen is gewist.

De conferentie van Évian, bijeengeroepen door de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in reactie op de enorme vluchtelingencrisis die was veroorzaakt door het virulente antisemitisme van Adolf Hitler, was een catastrofe. En de rampzalige uitkomst ervan moet in herinnering worden geroepen in het licht van de huidige Europese migratiecrisis.

De conferentie van Évian moest een antwoord geven op de nood van honderdduizenden Duitse en Oostenrijkse joden die wanhopig op zoek waren naar een goed heenkomen. Roosevelt geloofde dat louter een collectieve oplossing soelaas kon bieden. Ook Hitler hoopte dat andere landen de joden zouden opnemen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/R9nHt1q/nl;