hedegaard10_Mark KerrisonIn Pictures via Getty Images_cop26 Mark KerrisonIn Pictures via Getty Images

De EU moet beter haar best doen in Glasgow

KOPENHAGEN – De premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, spreekt niet iedereen evenzeer aan – vooral niet de leiders van de Europese Unie, die afgeschrikt zijn door de Brexit. Maar het Verenigd Koninkrijk is volgende maand gastheer voor de volgende ronde van de wereldwijde klimaatonderhandelingen, COP26, in Glasgow. De EU moet dus haar problemen met Johnson opzij zetten en klaar staan om aan de slag te gaan.

Tot nu toe is de geschiedenis van de wereldwijde klimaatbesprekingen in het kader van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering een verhaal van twee Europese steden: Kopenhagen en Parijs.

In 2009 kwamen de wereldleiders en hun nationale onderhandelaars bijeen in Kopenhagen om een alomvattend verdrag te sluiten dat de hele wereld zou verplichten tot verregaande maatregelen om de ergste verwoestingen van de opwarming van de aarde te voorkomen. Dat verdrag is er niet van gekomen. Te veel van de grote spelers (en vervuilers) kwamen in Kopenhagen aan zonder haalbare voorstellen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en de EU-leiders bleven in de wandelgangen rondhangen terwijl de Verenigde Staten, China en India een niet-bindende overeenkomst uitwerkten, die veel kwesties onopgelost liet. Vertegenwoordigers van de meest kwetsbare landen keken vertwijfeld toe hoe hun belangen eens te meer op een zijspoor werden gezet.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/RGTEgVPnl