Europa moet zijn kansen qua migratie nu pakken

LONDEN – Vorig jaar verloren meer dan 4000 mannen, vrouwen en kinderen het leven terwijl ze vanuit Afrika de Middellandse Zee naar Europa probeerden over te steken. Hun tragische dood heeft de menselijke vloed niet doen afnemen en deze zwelt nog met de week aan, omdat de smokkelaars aan de kust steeds brutaler en wreder worden. Er zijn alleen sinds het begin van dit jaar al duizenden migranten uit het ijskoude water gered.

Het is tegen deze achtergrond (en tegen die van de angst die is gezaaid door de terroristische aanvallen in Parijs en Kopenhagen) dat de Europese Unie in de startblokken staat om een cruciaal belangrijke nieuwe migratie-agenda op te stellen. Wanneer de Eurocommissarissen samen zullen komen om te bespreken hoe nu verder, moeten ze de verleiding weerstaan om terug te vallen op reflexmatige kortetermijnoplossingen en in plaats daarvan een echt creatief en allesomvattend actieplan voor zowel binnen als buiten Europa ontwikkelen.

De laatste keer dat Europa te maken had met zo een keerpunt qua migratie was in 2011, toen de Arabische Lente zorgde voor een stroom nieuwkomers die het geweld en de chaos in Noord-Afrika probeerden te ontsnappen. Maar dit momentum voor krachtdadige actie (het opzetten van een Mediterraan Marshall Plan dat geld zou pompen in de integratie van immigranten) passeerde zonder gegrepen te worden. In plaats daarvan deed de EU een paar kleine bureaucratische aanpassingen aan zijn asielsysteem en hield zichzelf onledig met debatten over non-issues zoals het ‘uitkeringsmisbruik’ door migranten.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/HskrG7Cnl