Kenneth Rogoff, Professor of Economics and Public Policy at Harvard University and recipient of the 2011 Deutsche Bank Prize in Financial Economics, was the chief economist of the International Monetary Fund from 2001 to 2003. He is co-author of This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly (Princeton University Press, 2011) and author of The Curse of Cash (Princeton University Press, 2016).
CAMBRIDGE – De Europese vluchtelingencrisis legt een fundamentele zwakte bloot in het voortgaande debat over economische ongelijkheid, als je het al geen gigantische hypocrisie wilt noemen. Een waarlijk progressief iemand zou toch gelijke kansen voor alle mensen op de planeet willen, en niet alleen voor de gelukkigen die in rijke landen zijn geboren en opgegroeid?
Velen dachten altijd dat de leiders in geavanceerde economieën een mentaliteit van ‘recht hebben op’ prediken. Maar dit ‘recht op’ houdt op aan de grens; alhoewel ze een betere herverdeling binnen individuele landen als categorische imperatief zien, wordt er aan mensen die in opkomende markten of ontwikkelingslanden wonen voorbij gegaan.
Als de huidige zorgen over ongelijkheid geheel in politieke termen gegoten waren, zou deze naar binnen gerichte blik begrijpelijk zijn; inwoners van arme landen kunnen nou eenmaal niet stemmen in rijke landen. Maar de retoriek in het ongelijkheidsdebat in rijke landen verraadt een morele zekerheid die gemakshalve de miljarden mensen die het elders veel slechter hebben negeert.
To continue reading, register now.
As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.
Register
orSubscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.
Already have an account? Log in