hoyer17_JOHN MACDOUGALLAFP via Getty Images_europeelectricvehiclebattery John Macdougall/AFP via Getty Images

Wat de Europese economie nu nodig heeft

LUXEMBURG – Geconfronteerd met groeiende investeringstekorten lijken de meeste Europese beleidsmakers te denken dat het tijd is voor nóg een breed opgezet stimuleringspakket, ondanks de hoge inflatie en de hoge staatsschulden. Maar ik vrees dat ze zich vergissen.

Stimulansen zouden de Europese Centrale Bank alleen maar dwingen de rente verder en sneller te verhogen. Wat we in plaats daarvan nodig hebben is gerichte steun, namelijk investeringen in sectoren die groen zijn en de veerkracht en het concurrentievermogen kunnen bevorderen. De nodige middelen moeten snel en op EU-niveau worden vrijgemaakt, met het uitdrukkelijke doel particuliere investeringen te mobiliseren.

In Europa is veel te doen geweest over de dreiging van de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). Maar ondanks alle angsten die deze wet heeft opgeroepen, is de IRA uiteindelijk een stap in de goede richting. Hij biedt enorme steun aan groene sectoren waar dringend meer investeringen nodig zijn en laat zien dat de Verenigde Staten en Europa eindelijk op één lijn zitten in hun streven naar een duurzame economische transformatie. De Europeanen moeten blij zijn dat de VS hun capaciteit voor hernieuwbare energie willen uitbreiden en dat zij de daad bij het woord voegen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/gRJiz5cnl