barnier4_David CliffNurPhoto via Getty Images_climate protest David Cliff/NurPhoto via Getty Images

Het is tijd voor een Groene EU Deal

BRUSSEL – Een “Green New Deal” is het gesprek van de dag geworden in veel hoofdsteden van de wereld. Het idee, dat onlangs is opgekomen in de Verenigde Staten, betuigt eer aan het visionaire herstelprogramma dat de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in 1933 lanceerde, om de Grote Depressie te boven te komen. Maar Europa kan – en moet – eveneens zoiets zien te verwezenlijken.

Europa heeft zich reeds lang aan het milieu verpacht, en heeft in 1972 het eerste gezamenlijke milieuprogramma geïntroduceerd. In 2005 richtte de Europese Unie het eerste systeem voor de handel in emissierechten in, dat 's werelds grootste CO2-markt is gebleven. En in 2015 nam de EU het voortouw in de onderhandelingen over het klimaatverdrag van Parijs, en beloofde zij de eigen broeikasgasuitstoot met 40% omlaag te brengen ten opzichte van het niveau van 1990.

Maar deze stappen, hoe belangrijk ook, zijn geen match voor de omvang van de problemen waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Bijen en andere insecten verdwijnen, terwijl de vervuiling met microplastics alomtegenwoordig is. De stijgende temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het ijs van de Noordpool in 2050 verdwenen is, en zullen de branden, droogtes en overstromingen die Europa nu al ervaart nog erger maken. En naarmate de luchtverontreiniging toeneemt, zal ook het aantal sterfgevallen als gevolg van ademhalingsziekten toenemen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/cYreQvanl