fuest10_ Alberto OrtegaEuropa Press via Getty Images_europeenergy Alberto Ortega/Europa Press via Getty Images

Europa moet een subsidiewedloop vermijden

MÜNCHEN – De energiecrisis – met name het tekort aan gas door het wegvallen van de leveringen uit Rusland – stort Europa in een recessie en veroorzaakt sociale spanningen en verdelingsconflicten. De Europese regeringen zoeken naarstig naar manieren om de situatie te bezweren, maar dat lukt alleen als ze nauw samenwerken. De grensoverschrijdende energiemarkt moet open blijven en de Europese Unie moet haar marktmacht aanwenden bij de aankoop van gas in derde landen. Maar zonder gecoördineerde nationale crisisbeheersingsstrategieën kan de reactie van Europa uitmonden in een zichzelf vernietigende subsidiewedloop.

Sterk stijgende energieprijzen hebben zowel de productie als het verbruik doen dalen, waarbij huishoudens op de stijgende kosten reageren door op andere uitgaven te bezuinigen. Sommigen nemen hun spaargeld al op, maar vele anderen willen hun reserves niet aanspreken uit vrees dat ze die later nodig zullen hebben. En weer anderen hebben natuurlijk helemaal geen reserves.

De verhoogde gasprijzen staan centraal in deze crisis, omdat zij niet alleen de verwarmingsrekeningen maar ook de industriële en de elektriciteitsproductie beïnvloeden. Wanneer de vraag naar elektriciteit groot is, volstaan hernieuwbare energiebronnen, steenkool en kernenergie niet. En omdat de duurste actieve elektriciteitscentrale de prijs van elektriciteit bepaalt, hebben hogere gasprijzen ook de elektriciteitsprijzen sterk opgedreven – beide zijn tussen januari 2021 en september 2022 ongeveer vertienvoudigd.

https://prosyn.org/aIQCK0snl