NATO secretary general Stoltenberg at NATO Foreign Affairs meeting John Thys/Stringer

Europa’s nieuwe “onmisbare landen”

BERLIJN – Na de schok van het Britse Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten in 2016 zal dit een beslissend jaar zijn voor Europa. De komende parlementsverkiezingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en mogelijk Italië zullen beslissend zijn voor de vraag of de Europese Unie bij elkaar zal blijven, dan wel uiteen zal vallen onder de neo-nationalistische golf die het Westen overspoelt.

Intussen zullen de Brexit-onderhandelingen in alle ernst beginnen en een glimp laten zien van de toekomst van de verhoudingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. En de inauguratie van Trump op 20 januari kan op een goede dag als een moment van waterscheiding voor Europa worden beschouwd.

Te oordelen naar vroegere uitspraken van Trump over Europa en de Europese verhouding met de VS moet de EU zich voorbereiden op een paar diepgaande schokken. De aanstaande Amerikaanse president, een exponent van het nieuwe nationalisme, gelooft niet in Europese integratie.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/9K1mRwl/nl;

Handpicked to read next