tubiana8_Kevin FrayerGetty Images_solar power Kevin Frayer/Getty Images

Europa en China nemen voortouw op klimaatgebied

PARIJS – Binnen slechts een week hebben zowel de vertegenwoordigers van 's werelds grootste eenheidsmarkt als die van 's werelds op een na grootse economie tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hun klimaatkaarten op tafel gelegd. Je hoeft geen analist nationale veiligheid te zijn om de resultaten te duiden: de Europese Unie en China hebben zich beide geëngageerd aan het bereiken van een netto-nuluitstoot van koolstof, waarmee de gemeenschappelijke basis is gelegd voor een veel intensievere samenwerking.

Zeker, deze toezeggingen zullen door concreet beleid gestut moeten worden. Maar zelfs woorden alleen hebben al macht. Noch de Chinese president Xi Jinping noch president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen staat bekend om overdrijving of het doen van grote uitspraken zonder eerder overleg. Wanneer zij een concreet doel stellen betekent dit dat ze enig idee hebben hoe dit te bereiken.

Het zal overigens zeker niet makkelijk worden voor de 27 lidstaten van de EU om het eens te worden over een ambitieuzer doel voor 2030 dat in lijn ligt met haar engagement aan het bereiken van nuluitstoot in 2050. Europese leiders zijn zich terdege bewust van de vele gevestigde belangen die in de startblokken staan om dit nieuwe doel te opponeren. Ook is het voor het Chinese leiderschap niet makkelijk om aan te kondigen dat het land voor 2030 zijn piekuitstoot zal bereiken en in 2060 koolstofneutraliteit. Het heroriënteren van een economie zo groot als die van China is geen lichte opgave. Toch zien beide grootmachten in dat de realiteit van klimaatverandering een economische transitie onvermijdelijk maakt, en dat wie de eerste stap neemt de komende tentallen jaren een enorm concurrerend voordeel zal hebben.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/6FEQNcRnl