fischer166_JIM WATSONAFP via Getty Images_trumplookingangrywef Jim Watson/AFP via Getty Images

Het einde van het Westen?

BERLIJN – Het jaar is nog jong, maar het historische belang ervan is nu al duidelijk. Althans voor zover het het Westen betreft zullen voorspelbare gebeurtenissen de komende maanden een overweldigende en beslissende invloed op de toekomst hebben. Het moment van de waarheid zal op 3 november 2020 komen, als de kiezers in de Verenigde Staten de volgende president van hun land kiezen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Amerikaanse presidentsverkiezingen altijd mondiaal belang hebben gehad, omdat ze bepalen wie ʼs werelds machtigste land de komende vier jaar zal leiden. Maar de inzet is deze keer veel hoger. De herverkiezing van president Donald Trump kan het einde betekenen van de liberale wereldorde en het systeem van bondgenootschappen dat Amerika sinds de jaren veertig heeft gekoesterd.

Afwijkend van Amerika’s traditie van mondiaal leiderschap geeft Trump de voorkeur aan bekrompen nationalisme en heeft hij weinig terughoudendheid aan de dag gelegd bij het ondermijnen van de Amerikaanse democratie zelf, niet in de laatste plaats door de scheiding der machten en andere kernconcepten aan te vechten. Mocht Trump winnen in november, dan zal hij een mandaat hebben om nog eens vier jaar chaos te creëren. Het gevolg zal in de buurt liggen van de omschrijving die hij in zijn eerste inaugurele toespraak hanteerde: een Amerikaans bloedbad.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/BfQjsH5nl