fischer164_Peter DazeleyGetty Images_uschinatradewarmeeting Peter Dazeley/Getty Images

Naar een geprivilegieerd partnerschap tussen de EU en Groot-Brittannië

BERLIJN – Na de enorme overwinning van Boris Johnson bij de algemene verkiezingen begin december ligt Groot-Brittannië op koers om de Europese Unie op 31 januari 2020 te verlaten. Johnson heeft een duidelijke meerderheid in het parlement waarmee hij een deal kan regelen voor een ordelijk vertrek uit het handelsblok. Hoewel Groot-Brittannië en de EU nu voor lange en moeilijke onderhandelingen staan om tot een wederzijds bevredigende oplossing te komen is de Brexit zelf inmiddels een zekerheid.

Wat zal dit voor Europa betekenen? Groot-Brittannië is de op één na grootste economie van Europa, een van de twee Europese kernmachten en (net als Frankrijk) een permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, uitgerust met het vetorecht. Het land is altijd heel belangrijk geweest voor Europa, zowel in culturele als in historische zin. Als de vrijheid en veiligheid van Europa op het spel stonden is Groot-Brittannië altijd te hulp geschoten.

Wat de Brexit voor Groot-Brittannië zelf zal betekenen staat nog te bezien. Veel zal niet zozeer afhangen van de vertrekovereenkomst, maar van de vraag hoe het land zal omgaan met de veranderende omstandigheden van de 21e eeuw. En wat de EU aangaat: het vertrek van Groot-Brittannië zal het blok duidelijk verzwakken. Een geopolitieke en militaire zwaargewicht trekt de deur achter zich dicht en doet dat op een moment dat de Amerikaanse president Donald Trump twijfel heeft gezaaid over de reeds lang bestaande Amerikaanse veiligheidsgarantie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/iTZng4xnl;