borrell12_pepifotoGetty Images_EUcompass pepifoto/Getty Images

Een strategisch kompas voor Europa

BRUSSEL – Een kompas is een hulpmiddel om de weg te vinden. Het "strategisch kompas" dat ik op verzoek van de Europese Raad heb opgesteld, zal dienen als operationele leidraad voor de ontwikkeling en besluitvorming van de EU op het gebied van veiligheid en defensie. Het zal volgende week ter bespreking worden voorgelegd aan de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Het kompas is erop gericht drie vragen te beantwoorden: Met welke uitdagingen en dreigingen worden we geconfronteerd? Hoe kunnen we onze middelen beter bundelen en doeltreffend beheren? En wat is de beste manier om de invloed van Europa als regionale én mondiale speler uit te dragen?

Uit onze algemene dreigingsanalyse blijkt duidelijk: Europa is in gevaar. Europa loopt het risico van wat ik "strategische krimp" heb genoemd. Dit kan vanuit drie invalshoeken worden bekeken. Ten eerste wordt ons economisch bereik steeds beperkter. Dertig jaar geleden was de EU goed voor een kwart van de welvaart in de wereld; over twintig jaar zal dat nog net iets meer dan tien procent zijn. Onze demografische krimp verloopt gelijkaardig: tegen het einde van deze eeuw zal minder dan vijf procent van de wereldbevolking in Europa wonen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/I4ckhSKnl