migrants in the mediterranean Nikolas Georgiou/ZumaPress

Europa's migratieverlamming

BERLIJN – Vele eeuwen lang is Europa een continent geweest dat werd geplaagd door oorlogen, hongersnoden en armoede. Miljoenen Europeanen werden tot emigratie aangezet door economische en sociale ontberingen. Zij voeren de Atlantische Oceaan over naar Noord- en Zuid-Amerika, en naar plekken zo ver weg als Australië, om aan de ellende te ontsnappen en een beter leven voor zichzelf en hun kinderen te vinden.

Het waren allemaal, in de bewoordingen van het huidige immigratie- en vluchtelingendebat, 'economische migranten.' In de 20e eeuw waren raciale vervolging, politieke onderdrukking en de verwoestingen van twee wereldoorlogen de overheersende redenen om te vluchten.

Vandaag de dag is de Europese Unie een van 's werelds rijkste economische regio's. Decennia lang heeft een overweldigende meerderheid van de Europeanen in vreedzame democratische staten geleefd die hun fundamentele rechten waarborgden. De eigen geschiedenis van ellende en migratie is voor Europa een ver weg gelegen (zij het niet helemaal vergeten) herinnering geworden.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/LkK3qP4/nl;