migrants in the mediterranean Nikolas Georgiou/ZumaPress

Europa's migratieverlamming

BERLIJN – Vele eeuwen lang is Europa een continent geweest dat werd geplaagd door oorlogen, hongersnoden en armoede. Miljoenen Europeanen werden tot emigratie aangezet door economische en sociale ontberingen. Zij voeren de Atlantische Oceaan over naar Noord- en Zuid-Amerika, en naar plekken zo ver weg als Australië, om aan de ellende te ontsnappen en een beter leven voor zichzelf en hun kinderen te vinden.

Het waren allemaal, in de bewoordingen van het huidige immigratie- en vluchtelingendebat, 'economische migranten.' In de 20e eeuw waren raciale vervolging, politieke onderdrukking en de verwoestingen van twee wereldoorlogen de overheersende redenen om te vluchten.

Vandaag de dag is de Europese Unie een van 's werelds rijkste economische regio's. Decennia lang heeft een overweldigende meerderheid van de Europeanen in vreedzame democratische staten geleefd die hun fundamentele rechten waarborgden. De eigen geschiedenis van ellende en migratie is voor Europa een ver weg gelegen (zij het niet helemaal vergeten) herinnering geworden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/LkK3qP4nl