borrell18_ Muhammed Emin CanikAnadolu Agency via Getty Images_borrellargentina Muhammed Emin Canik/Anadolu Agency via Getty Images

Waarom Europa en Latijns-Amerika elkaar nodig hebben

BRUSSEL – In de multipolaire wereld van vandaag, die gevaarlijker en onvoorspelbaarder is geworden, blijven handelsbetrekkingen van cruciaal belang. Ze zijn echter onlosmakelijk verbonden met geopolitiek. Veel Europeanen dachten daar lang anders over, maar de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat de Europese afhankelijkheid van Russisch gas te riskant is, en dat dit model niet langer houdbaar is.

Om als een echte geopolitieke speler te worden erkend, zal de EU meer moeten doen dan enkel onze interne eenheid versterken. Ook moeten wij ons strategisch kompas bijstellen door onze politieke en economische instrumenten coherenter te hanteren en niet alleen risico's maar ook kansen beter in kaart te brengen. Daarom heb ik vanaf het begin van mijn mandaat gepleit voor sterkere banden tussen Europa en de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

Om de kwaliteitssprong te maken die wij nodig hebben, moeten wij de politieke dialoog op het hoogste niveau versterken. Onze inspanningen moeten echter geloofwaardig zijn. Daarom moeten wij ook de modernisering van de bestaande handelsovereenkomsten met Mexico en Chili voltooien, de Post-Cotonou-overeenkomst met de Afrikaanse, Caribische en Pacifische gemeenschap ondertekenen nu de onderhandelingen daarover zijn afgerond, de associatieovereenkomst met de landen van Centraal-Amerika bekrachtigen, en de overeenkomst EU-Mercosur afronden.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/vTQgHlTnl