hoyer7_Pool CHUTE DU MUR BERLINGamma-Rapho via Getty Images_berlinwall Pool/Chute du mur Berlin/Gamma-Rapho via Getty Images

Postcommunistische lessen voor de Groene Transitie

BRUSSEL – Drie decennia na de gebeurtenissen die het IJzeren Gordijn deden verdwijnen en de integratie van Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa in de wereldeconomie op gang brachten, staan wij aan de vooravond van een nieuwe historische transitie. Deze keer is het echter de hele wereld die zal veranderen.

Bij de overgang naar een klimaatvriendelijke, werkelijk digitale economie moeten we lering trekken uit het postcommunistische Europa van de jaren negentig. Eén daarvan is dat normen en gedragspatronen die in de samenleving zijn verankerd, niet van de ene dag op de andere kunnen worden teruggedraaid. Verandering kost tijd, en daarom is het nooit te vroeg om met het proces te beginnen.

Een tweede les is dat iedere transitie moeilijk zal zijn. Net als de evolutie van politieke en economische systemen na het communisme, dreigt de overgang naar een ʻnetto nulʼ-maatschappij het leven van individuen te ontwrichten en de sociale ongelijkheid te vergroten.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/FDEOY98nl