GettyImages-1238684562 MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP via Getty Images

Velkommen til jungelen

BERLIN – I boka Crowds and Power fra 1960 konstaterer Elias Cannetti at paranoide autokrater som oppfatter seg selv som «overlevere», vil ha et tomrom rundt seg slik at de kan oppdage den minste fare når den nærmer seg. De eneste pålitelige undersåttene er de som er villige til å bli drept. For hver henrettelse som blir beordret, styrker diktatoren sin egen evne til overlevelse.

Er det noen bedre måte å beskrive Vladimir Putin på? Russlands autokrat foretrekker å sitte alene ved enden av et langt hvitt bord og utstede ultimatumer, iverksette invasjoner og gi ordre om å arrestere (eller drepe) politiske motstandere. Putin har bygget opp sin makt gjennom blodige kriger i Tsjetsjenia, Georgia, Syria og Ukraina. Hans egen overlevelse avhenger av at andre mister livet.

Men nå har Putin vekket overlevelsesinstinktene hos andre. Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har trådt fram som en helt. Den tidligere skuespilleren legemliggjør nå nasjonens kamp for å overleve. NATO har blitt vekket til live igjen etter å ha blitt beskrevet som gradvis «hjernedød». Og EU har brått blitt omvandlet fra et innadvendt fredsprosjekt til et suverenitets- og sikkerhetsfellesskap. Som en europeisk diplomat fortalte meg denne uken, er Russland «for stort og for nært knyttet til oss til at vi kan la landet oppføre seg som en bølle fri fra alle normer. Enten vil vår respons på denne krigen sette en stopper for Russland eller så vil vår verden kollapse».

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/OQk5rHhnb